De Japanse Maglev: ’s werelds snelste bullet train

Stel je voor dat je met verbazingwekkende snelheid over het Japanse platteland scheurt. De wielen van uw voertuig raken de grond niet eens. In feite zweeft u! Deze droomervaring wordt binnenkort werkelijkheid dankzij de beroemde Maglev-kogeltreinen van Japan, de snelste trein ter wereld.

Japan is al bekend om zijn uitgebreide Shinkansen-treinsysteem, dat al sinds 1964 in gebruik is. De huidige snelste treinen ter wereld zullen echter achterop geraken ten opzichte van de Maglev wanneer het pendelvervoer binnen enkele jaren beschikbaar wordt.

Hoe werken Maglev-treinen
SC Maglev, of supergeleidende magnetische treinen, werden ontwikkeld door de Central Japan Railway Company en het Railway Technical Research Institute in de jaren 1970. Maglev-treinen werken op het principe van magnetische afstoting tussen de wagons en het spoor. Het woord maglev is eigenlijk een combinatie van de woorden „magnetisch“ en „levitatie“. De magnetische levitatie, of het zweven van de trein, wordt bereikt door het gebruik van een elektrodynamisch veersysteem, of EDS.

De rails, of geleiderails, bevatten twee sets kruiselings verbonden metalen spoelen die in een „achtvormig“ patroon zijn gewikkeld om elektromagneten te vormen. Op de trein zelf bevinden zich supergeleidende elektromagneten, draaistellen genaamd. Wanneer de trein stilstaat, rust hij op rubberen wielen. Om in beweging te komen, rijdt de trein langzaam vooruit op deze wielen, zodat de magneten onder de trein kunnen interageren met die van de geleiderail. Zodra de trein 150 kilometer per uur haalt, is de magnetische kracht sterk genoeg om de trein 100 milimeter van de grond te tillen, waardoor de wrijving verdwijnt en steeds hogere snelheden mogelijk worden.

Dezelfde magnetische krachten die de trein optillen, bewegen hem ook vooruit en houden hem gecentreerd in de geleiderail. Dit is dezelfde technologie als bij de Hyperloop van Tesla, waardoor de rit soepel en de trein buitengewoon veilig verloopt.

Maglev-topsnelheid
Wat is de topsnelheid van de Maglev-trein? In april 2015 verbrak een bemande supergeleidende Maglev-trein twee eerdere landsnelheidsrecords voor railvoertuigen. De trein werd geklokt op 603 kilometer per uur of 375 mijl per uur. Dat is veel sneller dan de Maglev-treinen die al rijden in Sjanghai, China, en in Zuid-Korea, die snelheden halen van respectievelijk 268 tot 311 mijl per uur en 68 mijl per uur.

De Maglev-trein heeft ook vorige wereldrecords van Shinkansen overtroffen tijdens proeven op de Miyazaki Test Track. De meeste Shinkansen-treinen rijden met een snelheid van ongeveer 500 kilometer per uur (200 tot 275 mijl per uur). Naarmate nieuwe technologieën worden ontwikkeld en ingevoerd, kunnen toekomstige treinen nog hogere snelheden bereiken.

Het traject van de Japanse Maglev-trein
In 2009 werd het Maglev-systeem goedgekeurd en in commerciële aanleg genomen. Het is de bedoeling dat de lineaire Chuo Shinkansen-lijn tegen het jaar 2027 Tokio en Nagoya met elkaar zal verbinden. Verwacht wordt dat de reis slechts veertig minuten zal duren – sneller dan ofwel vliegen tussen de twee steden of het nemen van de anderhalf uur durende reis op de huidige Tokaido Line, beschikbaar met de Japan Rail Pass. De voorgestelde route omvat haltes in stations in Shinagawa, Sagamihara, Kofu, Iida, en Nakatsugawa.

Het oorspronkelijke doel van het Maglev-project was een trein te produceren die de route van Tokyo naar Osaka in minder dan een uur zou kunnen afleggen. Dit doel zal worden bereikt wanneer de Maglev-lijn wordt verlengd van Nagoya naar Osaka, die naar verwachting in 2045 in gebruik zal worden genomen.

Tachtig procent van de 286 kilometer lange Maglev-kogelbaan zal ondergronds worden aangelegd, onder stedelijke wildgroei en bergachtig terrein door. De kosten van het project worden geraamd op 55 miljard dollar.

Wanneer de trein klaar is, zullen er zestien wagons zijn met een capaciteit van duizend passagiers. Op dit moment is het publiek uitgenodigd om deel te nemen aan Maglev-testritten. Toeristen kunnen een bezoek brengen aan de SC Maglev Parkway in Nagoya of het Yamanashi Prefectural Maglev Exhibition Center nabij de stad Otsuki om meer te weten te komen en Maglev-testritten te bekijken.